Borsodban is megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) április végi, Heves megyei és májusi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megállapítása után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község határában jelent meg a vírus. A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság (több mint 70 km) és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés.

A legutóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében talált ASP fertőzött vaddisznó következtében a vadászati hatóság az érintett körzetben több vadásztársaság területét különösen ellenőrzött területté nyilvánította. A különösen ellenőrzött területeken, ideiglenesen teljes vadászati tilalom lép életbe valamennyi vadászható állatfajra vonatkozóan, mindenféle vadászat (társas apróvad, egyéni nagyvad) felfüggesztésre került! A hatósági intézkedés következtében – újabb intézkedésig – az érintett  vadászterületeken azonnali hatállyal bevonásra kerültek a beírókönyvek.

* * *

Az afrikai sertéspestissel fertőzötté nyilvánított területeken járványügyi vadászképzés, illetőleg vizsga nélkül nem folytatható vadászati tevékenység! Ennek következében előbb-utóbb célszerű mindenkinek elvégeznie ezt a képzést, mivel sajnálatos módon a vírus terjedése valószínűsíthető! A kormányhivatallal és az állategészségügyi hatósággal folytatott egyeztetést követően az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megye szervezete felajánlotta a segítséget az oktatás és vizsga meghirdetésére és a regisztráció szervezésére, amelynek értelmében minden vadásznak lehetőséget biztosítunk az ASP járványügyi képzés elvégzésére!

Képzés időpontja és helyszíne:

2018. október 17., 9.00 óra
és
2018. október 17. 13.30 óra.

A délutáni képzés kizárólag abban az esetben valósul meg,
ha a délelőtti képzés (500 fő) betelt.

ITC székház, Miskolc, Mindszent tér 1. 

A fenti képzés elvégzése alól mentesülnek:

  • azok, akik 2018. április 23. után valamelyik megyében elvégezték a járványügyi vadászképzést és erről tanúsítvánnyal rendelkeznek;
  • azok, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a magas kockázatú zóna vaddisznó társas vadászatainak engedélyezéséről szóló, Miskolcon 2018. június 19-én és június 28-án megtartott továbbképzésen részt vettek és erről tanúsítvánnyal rendelkeznek;
  • 2018. szeptember 12-én, Miskolcon vadhúsvizsgáló bizonyítványt szereztek.

A képzés ingyenes, azonban ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy – az előadóterem befogadóképessége miatt – kizárólag előzetes regisztrációt követően van lehetőség azon részt venni!

Mivel egy nap max. 2×500 fő tud bizonyítványt szerezni, elképzelhető, hogy az első meghirdetett alkalommal nem fogunk tudni mindenki számára lehetőséget biztosítani! Kérjük ezért, hogy minél hamarabb küldjék el faxon (46/504-125) vagy e-mail-ben (aspkepzes@gmail.com) a jelentkezésüket!

A jelentkezéshez mindössze az alábbi adatokra van szükség:
– NÉV, VADÁSZJEGY SZÁMA és TELEFONSZÁM.

Figyelem!!! A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik (nap, óra, perc)! A jelentkezés befogadásáról telefonon vagy válasz e-mail-ben értesítjük! Amennyiben a jelentkezés elküldését követő két munkanapon belül nem érkezik válasz, kérjük irodánkban érdeklődjenek!

Cím: 3526 Miskolc, Tas u. 18. – Tel.: +36-46/504-125; 30/616-0107

Taksár Ferenc | borsodivadasz.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük