A Kárpátokban folyó mészárlásra hivják föl a figyelmet

Nem csak Afrikában, Ázsiában, hanem Európa szívében is problémát jelent az orvvadászat. Farkast, medvét, hiúzt, több millió énekesmadarat pusztítanak el ugyanakkor az élőhelyek is pusztulnak az illegális fakitermelés miatt – figyelmeztet az ENSZ és a WWF jelentése.

Az ENSZ, a WWF és az EuRA közös nyilatkozatban hívja fel a figyelmet a Duna és a Kárpátok vonalán elterülő tizenöt ország természetvédelemmel kapcsolatos problémáira – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

A Kárpátok magasabban fekvő területein még találhatók őserdők, és ezek egy része sajnos nem áll védelem alatt. Ezekben – különösen a román és ukrán térségben – jellemző az illegális fakitermelés – hívta fel a figyelmet a szakértő. Erre a problémára valamennyire megoldást jelentenek a különféle faanyageredet nyilvántartási rendszerek.

Világszinten is kiemelkedő gondot jelentenek a nagyragadozókra leselkedő orvvadászok. A barna medve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz legnagyobb állományai – Oroszországot leszámítva – szintén a Kárpátokban találhatók.

Az énekesmadarakat és néhány édesvízi halfajt is veszélyeztet az illegális vadászat és halászat. A Magyarországon már nem élő viza például a kaviárkereskedelem miatt van veszélyben.


Az orvvadászat visszaszorítására szükség lenne a különböző intézmények – hazánkban a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálat, valamint a rendőrség – együttműködésére, hogy az elkövetők valóban bíróság elé kerüljenek.

forrás: http://inforadio.hu/belfold/2017/11/26/a_karpatokban_folyo_meszarlasra_hivjak_fol_a_figyelmet/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük