A vadgazdálkodást is érintő témában adott tanácsot olvasóinak a Komárom-Esztergom megyei hírportál: összefoglalták, mi a teendő, ha valaki elütött állatot lát az út szélén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, az elhullott állat tetemének elszállítása, ártalmatlanítása a közút kezelőjét terheli. Országos közúton a tetemek attól függetlenül a zrt. hatáskörébe tartoznak, hogy belterületi vagy külterületi szakaszról van szó. Önkormányzat által kezelt aszfaltcsíkokon a feladatot a helyi polgármesteri hivatalnak kell megoldania.

Megyénkben a zrt. diszpécserszolgálatát a 34/819–450-es telefonszámon lehet elérni. Az útellenőri szolgálat munkatársai is kérik az intézkedést. A tetemet az eset közelében az útpadkára vagy a vízelvezető árokba helyezik, elszállítását illetékes, a feladatra szakosodott vállalkozás végzi el. Megyénk közúthálózatáról az elmúlt évben 147 tetemet szállíttatott el a zrt.

Ha vadról van szó, kötelezően értesíteni kell a területileg illetékes vadásztársaságot. A vad a vadászcsoport tulajdona, ha bárki más szállítja el, az eltulajdonításnak minősül.

(Nagykép: Shutterstock)

Forrás: https://www.kemma.hu/24-ora/elgazolt-allatot-lat-az-uton-fintorgas-vagy-siras-utan-ez-teendoje-911239/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük