A visegrádi négyek megállapodása Tótmegyeren – OMVK

1928-ban, 90 éve, született meg a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) megalakulásának gondolata. Érsekújvárban Károlyi gróf, Pálfy gróf és Maxim Ducroax megegyeztek a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács megalakulásáról, amely mára jelentős nemzetközi szervezetté vált és megalakulása óta, több mint 88 ország lett a tagja.

A jeles évforduló alkalomból 2018. december 7-én a CIC fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték meg Érsekújváron. Az esemény kapcsán emléktáblát is avattak a tótmegyeri Károlyi-kastélyban, melyre az Országos Magyar Vadászkamara is meghívást kapott. Az emléktábla felavatását követően a visegrádi négyek egy együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodásban hangsúlyos szerepet kap, hogy az aláíró országok közösen, a tapasztalatokat egymással megosztva törekednek megoldani a vadászat és vadgazdálkodás területén felmerülő problémákat és fenntartható vadgazdálkodásra törekednek. A memorandumban kiemelik, hogy ezen országok környezeti adottságai és vadászati hagyományaik nagyon hasonlóak, éppen ezért a fenntartható vadgazdálkodás mellett elsődleges cél a természeti és kulturális örökség megőrzése és ezzel összefüggésben a vadászok érdekeinek képviselete.

 

A megállapodást Ing. Tibor Lebocky, PhD., Szlovák Vadászkamara elnöke, Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, Piotr Jenoch, a Lengyel Vadász Szövetség elnöke és Ing. Jiri Janota, Cseh-Morva Vadász Egyesület elnöke írták alá.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.