Dámtrófeaszemle a Gyulaj Zrt.-nél

2018. november 7-én, gyönyörű őszi időben zajlott le a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idei dámtrófeaszemléje.

„A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni”

Szabó Magda Kossuth-díjas írónő szavaival kezdte köszöntő beszédét dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által a Miklósvári parkerdőben megrendezett dámtrófeaszemlén. Kiemelte, hogy a Teremtő Isten az emberiségre azért bízta a Földet, hogy azt a maga hasznára gyümölcsöztesse, jó gazda gondosságával használja, és adja át a maga gyönyörűségében és gazdagságában nemzedékről nemzedékre utódainak.

A kormánymegbízott kiemelte a ma élő emberek felelősségét a Kárpát-medencében található felbecsülhetetlen természeti értékek megóvásában, majd hozzátette, hogy ezen értékekről való gondolkodásban és a fiatalabb nemzedékekre történő átörökítésében minden felelősen gondolkodó felnőtt ember szerepe óriási.

Dr. Horváth Kálmán méltatta a Gyulaj Zrt. példamutató munkáját  a környezet, a rájuk bízott erdővagyon minőségének fenntartásában és az itt élő világhírű  dámszarvasok génállományának megőrzésében.

Elmondta, hogy a nemzetközi hírű gyulaji vadászterületen már az 1820-as évektől kezdődően hírneves vadászatok voltak, amelyek a szakmában az ún. ozorai vadászatok néven váltak ismertté. A gyulaji dám Magyarországon, de Európában is fogalom vadász szakmai körökben, nem véletlen, hogy a XX. században öt világrekord bikát lőttek ezen a területen.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy Gőbölös Péter vezérigazgató úr és munkatársai áldozatos tevékenységének eredményeképpen a „Gyulaji dám” 2014-ben bekerült a Tolna Megyei Értéktárba, 2015-ben kiemelt Nemzeti Érték lett, 2016-ban Tolnaikum címet kapott.

gyulajzrt.hu | hazaivadasz.hu | kormanyhivatal.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.