Gyöngytyúk a vadonban?

https://www.szabadfold.hu/zoldfold/gyongytyuk_a_vadonban

Szerző: Valló László

Eljöhet az idő, amikor hazánk fás-bokros vidékein, ligeterdeiben szabadon bóklászó gyöngytyúkcsapatokkal találkozunk, és a faj felkerül a vadászható szárnyasok listájára.

Házi gyöngytyúk (Numida meleagris) 
Fotó:
 Shutterstock

S ha ez a merész álom nem is valósulna meg, az már bizonyos, hogy egyre gyarapszik a ma még többnyire zárt téri állományú bóbitás és keselyűfejű gyöngytyúkfajok száma Európában és Magyarországon egyaránt. Mert mind közismertebb, hogy kitűnő húsú és vadgazdálkodási szempontból is figyelemre méltó szárnyasok.

A nagy képünkön látható házi gyöngytyúk (vagy egyszerűen csak gyöngytyúk) őse Afrika Szaharától délre eső területein él, és a zárt erdőségek kivételével szinte mindenütt előfordul. Tegyük hozzá: ma még,mert a vadászat és az élőhelyvesztés miatt több területen vészesen megritkultaz állománya. Eredendően melegigényes, és minthogy az Európába telepített bóbitás és keselyűfejű gyöngytyúkok között ma már egyre több a telet viszonylag jól tűrő nemzedék, remélhető, hogy olyan állományai alakulhatnak ki, mint a jó téltűrő házi gyöngytyúknak, amely szívós és ellenálló szárnyas, ritkán betegszik meg. (Ha mégis – állítják egyes tenyésztők –, olyan táplálékot keres, amitől meggyógyul, azaz kikúrálja önmagát.) Mondhatnánk: született biobaromfi, s minthogy máig megőrizte félvad tulajdonságait, ennek megfelelő körülmények között érzi magát a legjobban. Ezt leginkábbaz ökotanya garantálhatja számára: az olyan bokros, fás birtok, amelyhez számottevő legelő is tartozik.

A jól elkülönített tartás már csak azért is kívánatos, mert aligha akad olyan szomszéd, aki hosszú távon elviseli a gyöngyösök éktelen rikácsolását (amitől állítólag még a vakond is fejvesztve menekül).

A KESELYŰFEJŰ a gyöngytyúknemzetség viszonylag nagy testű és legszebb öltözetű faja. Hazánkban még csak díszmadárként van jelen, de – gazdasági jelentőségét felismerve – a világ számos más vidékén félvadon is tenyésztik, mert igen szapora, gyors növekedésű és jól alkalmazkodó. Tartása, táplálása a házi gyöngytyúkéhoz hasonló, a fiókák azonban jobban igénylik a meleget, különösen életük első három hetében.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük