Sok kárt okoznak a leleményes kártevők

Ez a kis aranyosnak tűnő állatka rendkívül sok fejtörést okozhat, ha nem védekezünk ellene hatékonyan. A nyest bárhol előfordulhat, nem csak a kertünk vendége lehet, de előszeretettel mászik be az autók motorterébe és a padlásra is egyaránt.

A kertes házban élők talán már hozzászokhattak a jelenlétükhöz, számukra kevésbé meglepő, amikor szembe találják magukat ezzel a fürge kártevővel. Ám a városban élők sincsenek védve ellenük.

Az autók, a padláson tárolt holmik sincsenek biztonságban. A nyestek megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a falban lévő vezetékeket, az autók kábeleire is rájárnak. Sok bosszúságot okoz még a hangjuk is, mivel a padláson futkározva nagy zajt csapnak. Az autógumi részeit, a kábeleket és a motor puha részeit szeretik elrágni, amivel nagy kárt tudnak okozni a gépjárműben.

– A nyestek jelentős létszámban vannak jelen a lakott területeken. Szinte mindenhol megtalálhatók, a külvárosi házaktól kezdve a tanyákig. Ugyan a vadgazdálkodásban nem tesznek nagy kárt, de megkeseríthetik az emberek mindennapjait, mivel mindenhova képesek befészkelni magukat. Elsősorban a természetes ellensége, a nyuszt miatt közelednek a város felé, mivel az az egyetlen állat, ami el tudja őket kapni – tájékoztatott bennünket Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára.

– Nemrégiben történt egy eset, hogy a gyermekklinika folyosóin randalíroztak a nyestek, amiket élve befogó csapdákkal kellett elkapnunk. Hozzá kell tenni, hogy ezek az állatok rendkívül ravaszak, ezért kifejezetten nehéz őket elkapni. Gyakran kérdezik mit lehet ellenük tenni, de szinte semmit, ugyanis képesek bármihez hozzászokni. Azonban talán a legjobb megoldás a rádió sípoló hangja, amit ki nem állhatnak – tudtuk meg Gondos Gyulától.

Ha beveszi magát valahová, szinte lehetetlen elzavarni
Miután a nyest rendkívül ravasz nem egyszerű elriasztani őket, de van néhány praktika, amivel felvehetjük velük a harcot. A legtöbben a mezőgazdasági boltokban könnyedén beszerezhetünk riasztó spray-t használják. Azonban ez nem jelent végleges megoldást, mivel egy idő után hozzászoknak a szaghoz. Sokan esküsznek viszont arra, hogy negyedig töltött ásványvizes palackokkal körberakják az autót, aminek ugyan nincs sok tudományos magyarázata, valószínűleg a palack látványa, esetleg feldőlésének zaja zavarhatja meg a nyesteket. De akadnak olyanok is, akik kutyaszőrt tesznek egy zacskóba, majd elrejtik a motortérben, abban bízva, hogy ez elriasztja a mozgékony, arrogáns kártevőket.

Forrás Bama.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük