Tapasztalatok és lehetőségek a vadföldekkel kapcsolatban

Jó vadász kezében a tudomány az igazi fegyver. Ez esetben mit is jelent a tudomány? Jó és hozzáértő kezekben, kreativitással társulva hatalmas, akár korszakalkotó fejlesztések is születhetnek. A mai Magyarország földhasználóinak és vadászatra jogosultjainak, erdőgazdáinak, sportvadászainak 23. órában kell a tudásukat nemes célra használni. Ebben próbálna kicsit mankóul szolgálni ez a pár sor.

A konvencionális termelés – értem ez alatt intenzív növénytermesztést – erőteljes növekedése és az iparosodás, a falvak, kis- és nagyvárosok robbanásszerű terjeszkedése a vad élővilág leromlását okozza. Az évtizedek alatt átformálódott, csúcstermelésre késztetett gazdálkodás következménye, hogy a növényi diverzitás csökkent. Bár erre születtek új kényszermódszerek, ezek még nem az igaziak. Az apróvad mennyisége ezt nem tükrözi, de tudom-tudjuk, hogy ez hosszú idő. Kormányzati és uniós eszmék kényszeres bevezetésével egész szépen változott a növények vetésterülete, színesedik az ország vetésforgója.

Mindezek ismeretében az Országos Magyar Vadászkamara harmadik alkalommal tette közzé pályázati felhívását a vadászatra jogosultak vadgazdálkodási környezetének fejlesztésére. A Vadászkamara Elnöksége – az országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság javaslata alapján – a 2019. augusztus 16-i ülésén elfogadta az Országos Vadgazdálkodási Alap ’20/2021. vadászati évre vonatkozó pályázati kiírását. A magyarországi vadgazdálkodók, vadászatra jogosultak egy online pályázati felületen (KAPOR) keresztül 2019. október 1-jét követően tudhatták a pályázatokat összeállítani és benyújtani.

Úgy gondoltam, hogy mivel vállalatunk (Pannon-Mag-Agrár Kft.) évek óta vizsgálja a vadföldek javításának, helyes kihasználtságának lehetőségét, segítek rámutatni az újabb lehetőségekre, megpróbálok segíteni néhány gondolattal, hogy megfelelően használják ki a rendelkezésükre álló területeket, mind vadtakarmányozási, mind pedig az élőhelyfejlesztés érdekében. E cikket ajánljuk vadásztársaságok, erdőgazdaságok, mezőgazdászok és sportvadászok részére, de legfőként ezen egységek döntéshozói figyelmébe, hogy a pályázati forrásokat megfelelően tudják alkalmazni – akár vadlegelők telepítése érdekében.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük