Továbbra is elvégezhető az ingyenes online ASP járványvédelmi képzés

Idén január 14-e és december 2-a között 10 084-en éltek ezzel a lehetőséggel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint. A Hivatal a képzést az Országos Magyar Vadászati Védegylet kezdeményezésére tette online is elvégezhetővé, és ebben a formában abszolválható a vizsga is. Ezért ezúton is köszönetet mondunk a NÉBIH-nek.

A fejlesztés előzménye, hogy a Védegylet 2018 őszén javasolta a Hivatalnak a vonatkozó rendelkezések által előírt képzés és vizsga átültetését elektronikus (e-learning) felületre. Ennek oka az volt, hogy több területi vadászszövetség jelezte: az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben résztvevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot.

A képzés elvégzésére eredetileg 2019. december 13-áig lett volna lehetőség, azonban a körülményekre való tekintettel a NÉBIH további egy évig, 2020. december 15-éig működteti a rendszert, így minden érdeklődő a számára megfelelő időpontban, otthonról is elvégezheti az interneten.

Jogi háttér

(az országos főállatorvos által kiadott 2/2019. számú határozat előírásai)

  • Az afrikai sertéspestis szempontjából szigorúan korlátozott területeken egyéni és társas vadászatot – minden vadászható állatfaj vonatkozásában, a vaddisznó kivételével – csak  vizsgával rendelkező vadász folytathat. A vizsgával nem rendelkező vendég- és bérvadászok ezeken a területeken csak vizsgázott helyi vadász kíséretében vadászhatnak.
  • A fertőzött terület szigorúan korlátozott területen kívüli részén a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni és társas vadászatot ugyancsak vizsgával rendelkező vadász folytathat, és az azzal nem rendelkező vendég- és bérvadászok szintén csak vizsgázott helyi vadász kíséretében vadászhatnak. Ezeken a területeken a vaddisznók egyéni vagy csoportosan végrehajtott diagnosztikai célú elejtését is csak vizsgával rendelkező vadászok végezhetik.
  • Az ASP szempontjából a korlátozás alá vont területeken a társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki rendelkezik vizsgával.

Regisztráció és a képzés megkezdése
(a NÉBIH távoktatási portálján)

Útmutató a regisztrációhoz és a rendszer használatához
(pdf fájl, a böngésző beállításaitól függően a böngészőben nyílik meg vagy letölthető a számítógépre)

Az ASP-vel kapcsolatos tudnivalók és a mindenkori legfrissebb információk elérhetők a NÉBIH tematikus oldalán.

Forrás: https://vadaszativedegylet.hu/hirek/tovabbra-is-elvegezheto-az-online-afrikai-sertespestishez-asp-kotodo-jarvanyvedelmi-kepzes

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük