Trófeaszemle Kaszón

Minden eddiginél több trófeát mutattak be a gímszarvasok idei bőgésének végeztével Kaszón, Somogyország zöld szívében. A trófeaszemlénél pedig nem lehet nagyobb ünnep egy jágerembernek, mert a gímbika a magyar erdők királya, hangzott el a rendezvényen.

Gódány László negyvenhárom éve vadászik, többször járt már Somogyban. Néhány napja Kaszón lőtte a második legjobb szarvasbikát az életében.

– Az unokámmal érkeztem, és tudtuk, hogy létezik a nagy bika, kerestük is – mesélte Gódány László, aki a felvidéki Egyházkarcsa polgármestere. – Reggel láttunk egy óriási példányt, de sehogy sem tudtam meghúzni a ravaszt. Az autóhoz ballagva egy csapáson vettünk észre egy másik nagy bikát. Délután felültünk a lesre, hallatszott a bőgés, mozogtak a tehenek. Alig egy órás várakozás után a lesnél egy 800 méteres körívet leírva újra megjelent a nagy bika egy vadföldön. Először csak a hangját hallottuk, de aztán megmutatta magát, még filmezni is tudtunk. Az első lövés után még tíz métert megtett, mert a bőgés alatt a bikának háromszoros ereje van, de aztán megkapta a kegyelemlövést.

A 13,56 kilós és 232-es pontszámot elért trófea a legnagyobbnak bizonyult az idén Kaszón kilőtt gímbikák között. A vadászkürt azt jelezte, hogy a 2019/20-as szezon szarvasbőgése Kaszón a végéhez ért. Az ötödik alkalommal mutatták be Kaszói ünnepnapok címmel az idei gímszarvas trófeákat a szakmabelieknek és a nem vadászó érdeklődőknek. Kaszón nincs lövetési kényszer, van helyette okos vadgazdálkodás.

– Tíz szezonnal ezelőtt indítottuk a szarvasbika óvó vadászatot – mondta a megnyitón Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Azt kértem a munkatársaimtól, ha bármilyen kétely felmerül a bika korát illetően, akkor a vad menjen tovább. Köszönöm a kollégák alázatos és türelmes munkáját, amellyel az eltelt a tíz szezont kezelték és így vadásztattak. Vannak jelei, hogy jó úton járunk.

A terítéken nyolcvan gímbikát mutattak be, ilyen sok még nem volt, ahogyan az sem történt meg eddig, hogy a szeptemberi bőgésben nyolc aranyérmest is elejtettek. A trófeák átlagsúlya 7,45 kiló, ami szintén nem fordult még elő Kaszó történetében, mert tavaly 7,1 kilóval büszkélkedtek. A bikák 71%-a érmes lett, ami kimagasló eredmény. Galamb Gábor hozzátette: amikor másodpercek alatt kell dönteni, becsúszhat a hiba, de az idei szezonban csupán négy trófea kapott mínuszos értékelést, és abból egyet nem a törzsterületükön, hanem egy bérbe adott helyen ejtettek el a vadászok.

* * *

Nyolcvan bikát terítékre hozni három hét leforgása alatt ilyen szakszerűséggel az kivételes teljesítmény – ezekkel a szavakkal gratulált a hivatásos vadászoknak és az elejtőknek Kemenszky Péter, az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezetének titkára, fővadász. Elismerően nyilatkozott a jó szervezésről is, ami a vendégkört hozta. Hozzátette, hogy a tízéves óvó intézkedésnek köszönhetően többször fordult elő, hogy a megye legkiválóbb szarvasbikái Kaszón kerültek terítékre. Most elbúcsúztatták a szarvasbőgést, de folytatódik a szezon. Még sok estét töltenek dámbikákra cserkelve, majd jönnek a vaddisznóhajtások, február végéig szinte minden nap járják az erdőt a somogyi vadászok.

sonline.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük