Elütött, elejtett görényeket és információkat várnak egy országos kutatáshoz

A Bükki Emlőstani Kutató Csoport Egyesület a vadászatra jogosultak és a vadászok segítségét is kéri kutatásához. Megkeresésüket az Országos Magyar Vadkamara közölte. A felhívást most mi is közzétesszük, hátha erdőben dolgozó olvasóink is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még jobban megismerjük a hazai görényeket.

Kedves természetkedvelő Vadász Barátunk!

Ragadozó emlősfaunánk egyik legkevésbé ismert tagja a védett molnárgörény, és közeli rokona – az idényben vadászható – házi görény. Nagyon kevés hazai adat áll rendelkezésünkre elterjedésükről, táplálkozásukról, és a két faj esetleges hibridizációja is tisztázatlan kérdés. Ön is segíthet az információgyűjtésben és a kérdések megválaszolásában, ha elütve talál vagy elejt egy példányt és bejelenti kutató csoportunk alábbi elérhetőségeinek egyikén. Ezt követően a területileg illetékes kollégánk megszervezi a tetem begyűjtését, és továbbítását a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményébe, ahol genetikai módszerekkel meghatározzuk az állat faját, és további vizsgálatokat is elvégzünk rajta.

Elütött görény (Verő György felvétele). Az állatot a szakértők molnárgörénynek határozták, azonban pontos besorolása csak genetikai vizsgálat segítségével lehetséges

Elütött görény (Verő György felvétele). Az állatot a szakértők molnárgörénynek határozták, azonban pontos besorolása csak genetikai vizsgálat segítségével lehetséges

Természetesen görényekkel kapcsolatos más forrásból származó adatokat is szívesen fogadunk az alábbi elérhetőségeken:

Központi e-mail:
gorenyinfo@gmail.com
Telefon:
Görföl Tamás: +36-30-200-6222
Ottlecz Barnabás: +36-20-457-5793

Amennyiben e-mailben küldi el bejelentését, kérjük, írja meg, hogy hol (lehetőség szerint GPS-koordinátákkal is) és mikor talált elütött görényt vagy ejtett el példányt. Kérjük, mellékeljen képet a tetemről és írja meg, hogy van-e lehetősége azt átmenetileg fagyasztva tárolni.

A felhívás terjesztésével is nagyban hozzájárulhat a kutatás sikeréhez.

A kutatásban résztvevő intézmények, szervezetek: Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjtemény, Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, MME Emlősvédelmi Szakosztály, Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoport, ELTE Útökológiai Munkacsoport, MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport.

A kutatást a FM Zöld Forrás pályázata (PTKF/705/2017) országos, a KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 regionális szinten támogatja.

Bükki Emlőstani Kutató Csoport Egyesület

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük