Nógrádban is megkezdődött a nagyvad téli etetése

A vadászatra jogosultak egyik legfontosabb tevékenysége a nagyvadállomány téli időszakban történő etetése. A vadállomány kiegészítő táplálását a vad által a mező- és erdőgazdálkodásra nehezedő vadkár csökkentése mellett a folyamatos jó kondíció, a trófeaminőség és az állatok helyben tartása is indokolja.

Napjainkban a korszerű mezőgazdasági művelés miatt az őszi betakarítás után alig találni szántatlan tarlót, ami a vad számára egész télen át jó táplálékforrás lehetne. A vadetetésről Zám Zalánt, a Nógrád-cserháti vadgazdálkodási tájegység fővadászát kérdeztük.

– A kukorica az elsődleges élelemforrás, mert a benne felhalmozódott keményítő és oldható szénhidrát miatt a legnagyobb energiatartalmú takarmány. Jó az árpa is, amelynek nyersrosttartalma nagyobb a kukoricáénál. Kiváló keveréket képezhet a búza is nyersfehérje tartalma miatt, a rozs, valamint szerves anyagának emészthetősége miatt a cirok is. A téli fagy beálltát megelőzően nagyon fontos a lédús takarmány kijuttatása is (zöldtakarmányok, répa és tökfélék). Közülük is a leghálásabb a cukorrépa, ami jó fagytűrő képességének köszönhetően sokáig minőségi romlás nélkül feletethető, magas a karotin- és egyéb vitamintartalma. Szintén értékes beltartalmi jellemzőkkel rendelkező takarmányt biztosít a bálacsomagolás. Ez a tartósítás minőségét leginkább meghatározó technológiai művelet. A bálák télvíz idején történő kibontásakor szinte a nyári frissen kaszált lucerna illatát érzi a vad – mondta a fővadász.

A téli vadetetés az erdész, a mezőgazda, a vadász egymás melletti békés együttélését is hivatott szolgálni azzal, hogy a vad helyhez kötődjön és koncentrálódjon.

Világméretű afrikaisertéspestis-járvány közeledik 
– Terjedésének következtében főállatorvosi határozatban havonta négyzetkilométerenként legfeljebb tíz kiló takarmány helyezhető ki. A szabad területen élő vaddisznóállomány fenntartása céljából történő takarmányozás tilos, csak vadászati célból engedélyezett. Ennek vonatkozásában őz- és szarvasféléinket a vaddisznó számára nem elérhető, magasított etetővályúkból takarmányozhatjuk.

Télidőben nagyobb szerep jut a takarmányozásnak, de már az ősz második felétől megkezdik (Fotó: MTI)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük