Rendhagyó szakmai verseny hivatásos vadászoknak

A Vadászkamara Elnöksége idén határozatban döntött arról, hogy a hivatásos vadászi szakma elismerésére kidolgozott programjának részeként olyan szakmai versenyt szervez a terepen dolgozó kollégák részére, amelyre indulási jogot szerezni is elismerésre méltó. Mindehhez a Vadászkamara vezetése jelentős pénzjutalmat is biztosított.

A sokoldalú, számtalan kreatív elemet tartalmazó kétnapos versenyre 2019. július 3-4. között került sor a buji Táncsics Vadásztársaság vadászterületén, házigazda a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Területi Szervezete volt. A megye meghatározó erdőgazdasága, a Nyírerdő Zrt., valamint a megyei Kormányhivatal is oroszlánrészt vállaltak a nagyszabású rendezvény lebonyolításában.

A versenyen azok a vadőrök vehettek részt, akik a megyei szervezetek keretében lebonyolított válogató versenyeken, szintfelmérésen első helyen végeztek. Rajtuk kívül az előző évi dobogós helyezettek automatikusan indulási jogot szereztek, így állt össze a 21 fős mezőny.

A verseny első napján, július 3-án a Verba-tanyán vette kezdetét a program. A regisztráció, majd a közös ebéd elfogyasztását követően a hivatalos megnyitó ünnepségen kürtszó köszöntötte a megjelenteket. Ifj. Plavecz János, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében röviden ismertette a szervezet érdekképviseleti munkájában bekövetkezett pozitív változásokat. Fodermayer Vilmos, a Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke méltatta a vadőr kollégák vadgazdálkodásban betöltött szerepét, őt követően Román István kormánymegbízott fejezte ki örömét azért, hogy a megye biztosíthatja a helyet ennek a rangos eseménynek. Beszédében kihangsúlyozta a hivatal és a Vadászkamara területi szervezete közötti példaértékű együttműködést.

Az első nap délutánján a kollektív versenyszámokra került sor, köztük a lexikális tudást felmérő 100 kérdéses teszt kitöltésére, vadászkürtjelek felismerésére, majd valódi vadászati szituációkból video teszt formájában összeállított kérdésekre kellett választ adni. A hivatalos programot követően egy vadászkutya bemutató, majd a megyét sújtó afrikai sertéspestissel érintett vadásztársaság elnökének előadása színesítette a szakmai programot.

Másnap korán reggel folytatódott a terepi verseny, a buji Királyteleki-erdőben kialakított mintegy 4 kilométer hosszú versenypályán, összesen 22 állomáson kellett a rátermettségüket bizonyítaniuk a versenyzőknek. A sok hagyományos és ismert feladat mellett számos új és izgalmas elem került beépítésre a versenybe. A vadászterületen „illetéktelenül tartózkodók” igazoltatása, mint rendészeti feladat már szinte tradicionális versenyszám volt.

A trófeabírálat és a golyós lövészet életszerűen került összevonásra. Mintha csak vadászvendéget kísérnének, a vadászterület különböző pontjaira kihelyezett trófeákkal kapcsolatban meg kellett becsülniük a korukat, a trófea méretét és azt, hogy elejthetők, vagy sem. Ennek és a verseny reggelén kiadott „elejtési” feladat alapján eldöntötték, hogy tesznek-e lövést az adott trófea mellé elhelyezett bukó célra. Az összesen kihelyezett húsz trófea közül tíz „vadra” kellett lövést tenni szabad kézből, lőbotra feltámasztva, illetve magaslesről a meghatározott feladat szerint.

A sörétes lövészet is szakított a hagyományokkal, öt különböző vadászatot imitáló szituációban 20 korong repült ki a versenyző látóterébe előre nem ismert helyről úgy, hogy ebből öt korong a többitől eltérő színű volt annak imitálására, hogy azok „nem lőhető vadfajt” jelentenek, ezekre lövés leadása pontvesztéssel járt.

További újítás volt az apróvadjelek és csapdázási ismeretek:az állomáson fel kellett ismerni az adott apróvadra utaló jelet, majd a jelnek megfelelően kellett kiválasztani, telepíteni és élesíteni a speciális csapdát.

A vadkárformák felismerése és a rönksózó készítés is új elemként szerepelt a feladatok között. Ez utóbbinál az adott állomáson a biztosított alapanyagok, eszközök és védőfelszerelés használatával kellett a kihelyezett mintának megfelelő berendezést elkészíteni.

Mialatt a versenyzők a terepi feladatokat teljesítették, a kísérők és érdeklődők a Vinnai vadászház udvarában és környezetében összeállított programokkal tölthették tartalmasan a várakozási időt. Trófeakiállítást, motorfűrész bemutatót, különböző vadlegelő keverékekkel megművelt vadföldeket nézhettek meg a látogatók, de a hatvani Vadászati Múzeum is kitelepült, programjukban többek között a lézeres lövészeti szimulátort is kipróbálhatták a jelenlévők.

Késő délutánba nyúlt mire a versenyzők visszaérkeztek a fárasztó terepi programról. Amint a Nyírerdő Zrt. által biztosított terepjárók a versenyzőkkel begördültek a vadászház udvarára a Hobo Blues Band-Vadászok gyülekezője fogadta a fáradt, de lelkes kollégákat:

„Csodálatos kocsik jönnek, Legendás férfiak érkeznek,

Ezt nézd meg, érdemes! Soruk nyílegyenes!”

A kétnapos verseny összesített eredménye az alábbiak szerint alakult:

  1. helyezett: ifj. Kuslits István (TAEG Zrt. – Győr-Moson-Sopron megye)
  2. helyezett: Kasper Máté (Kistemplom Tanya Vt. – Csongrádmegye)
  3. helyezett: Monoki Csaba (Sasbérc Vt. – Nógrád  megye)
  4. helyezett: Róka Bence (Szikra Vt. – Szabolcs -Szatmár-Bereg megye)
  5. helyezett: Pintér Dávid (Ipolyerdő Zrt. – Pest -megye)
  6. helyezett: Cs. Kiss Milán (Petőfi Vt. – Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A pénzjutalmak mellett (nettó 500 ezer, 400 ezer, 300 ezer, 100-100 ezer forint) az első három helyezett értékes vadászati lehetőséget is nyert. A vadászati felajánlásokat a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Verga Zrt, valamint a KEFAG Zrt. biztosították, melyeket ezúton is köszönnek a szervezők.

A díjakat dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke, Dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint ifj. Plavecz János a Vadászkamara megyei szervezetének elnöke adták át. Elnök úr külön kiemelte a rendezés kreativitását és az előkésztésben oroszlánrészt vállalók munkáját. A rendezvényt Bajdik Péter a Vadászkamara főtitkára zárta be és nyilatkozott elismerően a versenyen résztvevő hivatásos vadászokról és a hivatásos vadászi szakmáról.

Gratulálunk minden résztvevőnek, minden helyezettnek és díjazottnak!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük